Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Rozmowy w kawiarni. O fenomenie egzystencjalizmu

Tytuł:
Rozmowy w kawiarni. O fenomenie egzystencjalizmu
Autorzy:
Błaszczyk, Marek
Data publikacji:
2020-01-29
Wydawca:
Akademia Techniczno-Humanistyczna w Bielsku-Białej
Tematy:
egzystencjalizm
człowiek
wolność
egzystencja
existentialism
human being
freedom
existence
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Źródło:
Świat i Słowo; 2019, 33, 2; 277-284
1731-3317
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Artykuł jest krytycznym omówieniem pracy Sarah Bakewell At The Existentialist Café. Koktajle Freedom, Being and Apricot (polska wersja: Kawiarnia egzystencjalistów. Wolność, bycie i koktajle morelowe, tłum. A. Paszkowska, Wydawnictwo Krytyki Politycznej, Warszawa 2018). Celem jest, po pierwsze, przedstawienie podstawowych tez opisanych przez autora; a po drugie – zapraszanie do refleksji nad fenomenem egzystencjalizmu, jego problematyką i znaczeniem we współczesnej myśli filozoficznej.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz