Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Chrysin reduces oxidative stress but does not affect polyol pathway in the lenses of type 1 diabetic rats

Tytuł:
Chrysin reduces oxidative stress but does not affect polyol pathway in the lenses of type 1 diabetic rats
Autorzy:
Weronika Wojnar
Maria Zych
Sławomir Borymski
Ilona Kaczmarczyk-Sedlak
Data publikacji:
2020
Słowa kluczowe:
Chrysin; Lens; Oxidative damage; Oxidative stress; Rats; Type 1 diabetes
Język:
angielski
Cytata wydawnicza:
Antioxidants
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prolonged hyperglycemia is one of the main causes of reactive oxygen species and free radicals generation in diabetes which may affect various organs, including the eye. Oxidative damage to proteins and lipids in the eye lens could lead to cataract formation. To cope with oxidative stress, the endogenous antioxidative system may be supported by the supplementation of exogenous antioxidants. The aim of this study was to evaluate the effect of chrysin, a natural flavonoid, on oxidative stress and polyol pathway-related markers in the lenses of streptozotocin-induced type 1 male diabetic rats. Chrysin at doses of 50 and 100 mg/kg was administered by gavage for 28 days. This treatment resulted in a decrease in antioxidative enzymes activity and oxidative stress index. Moreover, chrysin administration elevated the reduced glutathione level in the lenses. A decrease in the markers linked to oxidative damage to proteins and lipids in the lenses was noted, especially after treatment with 50 mg/kg of chrysin. Neither of the chrysin doses affected glycemia-related markers in the serum or altered parameters related to the polyol pathway and advanced glycation end-products level in the lenses of diabetic rats. Upon obtaining results, it can be concluded that chrysin reveals antioxidative activity in the lenses but shows no antihyperglycemic or antiglycation properties.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz