Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Influence of Surface Structure on Ball Properties during a Professional Water Polo Game

Tytuł:
Influence of Surface Structure on Ball Properties during a Professional Water Polo Game
Autorzy:
Jadwiga Helena Gabor
Grzegorz Mikrut
Tomasz Grzegorz Flak
Patryk Cebo
Robert Roczniok
Beata Swinarew
Ewa Langer
Magdalena Elżbieta Popczyk
Arkadiusz Stanula
Sebastian Michał Stach
Andrzej Szymon Swinarew
Data publikacji:
2023
Słowa kluczowe:
contact angle; surface free energy; water polo
Język:
angielski
Cytata wydawnicza:
Materials
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The use of modern materials in sports, in terms of chemical composition and surface texture, entails both progress in results and an increasing discrepancy in the technical parameters of the equipment used. This paper aims to demonstrate the differences between balls admitted to a league and world championships in composition, surface texture, and the influence of these parameters on the water polo game. This research compared two new balls produced by top companies producing sports accessories (Kap 7 and Mikasa). To obtain the goal, the measurement of the contact angle, analysis of the material using Fourier-transform infrared spectroscopy, and optical microscopic evaluation were used. The analysis of the surface free energy shows significant differences (Kap 7 32.16 mJ/m2, Mikasa 36.48 mJ/m2). In the case of both balls, anisotropies of the structure of the furrows were observed, however, the Mikasa ball is slightly more homogeneous than the Kap 7 ball. The obtained results from the analysis of the contact angle, as well as the composition and real feedback from the players, indicated the need to standardize the material aspect of the regulations so that the sports results are repeatable every time.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz