Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Impact of the chain length and topology of the acetylated oligosaccharide on the crystallization tendency of naproxen from amorphous binary mixtures

Tytuł:
Impact of the chain length and topology of the acetylated oligosaccharide on the crystallization tendency of naproxen from amorphous binary mixtures
Autorzy:
Aldona Minecka
Magdalena Tarnacka
Karolina Jurkiewicz
Barbara Maria Hachuła
Roman Franciszek Wrzalik
Kamil Kamiński
Marian Paluch
Ewa Kamińska
Data publikacji:
2021
Słowa kluczowe:
naproxen
acetylated saccharides
binary mixtures
chain length
topology
crystallization tendency
Język:
angielski
Cytata wydawnicza:
Molecular Pharmaceutics
Dostawca treści:
Repozytorium Uniwersytetu Śląskiego w Katowicach
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The impact of the chain length or dispersity of polymers in controlling the crystallization of amorphous active pharmaceutical ingredients (APIs) has been discussed for a long time. However, because of the weak control of these parameters in the majority of macromolecules used in pharmaceutical formulations, the abovementioned topic is poorly understood. Herein, four acetylated oligosaccharides, maltose (acMAL), raffinose (acRAF), stachyose (acSTA), and α-cyclodextrin (ac-α-CD) of growing chain lengths and different topologies (linear vs cyclic), mimicking the growing backbone of the polymer, were selected to probe the influence of these structural factors on the crystallization of naproxen (NAP)—an API that does not vitrify regardless of the cooling rate applied in our experiment. It was found that in equimolar systems composed of NAP and linear acetylated oligosaccharides, the progress and activation barrier for crystallization are dependent on the molecular weight of the excipient despite the fact that results of Fourier transform infrared studies indicated that there is no difference in the interaction pattern between measured samples. On the other hand, complementary dielectric, calorimetric, and X-ray diffraction data clearly demonstrated that NAP mixed with ac-α-CD (cyclic saccharide) does not tend to crystallize even in the system with a much higher content of APIs. To explain this interesting finding, we have carried out further density functional theory computations, which revealed that incorporation of NAP into the cavity of ac-α-CD is hardly possible because this state is of much higher energy (up to 80 kJ/mol) with respect to the one where the API is located outside of the saccharide torus. Hence, although at the moment, it is very difficult to explain the much stronger impact of the cyclic saccharide on the suppression of crystallization and enhanced stability of NAP with respect to the linear carbohydrates, our studies clearly showed that the chain length and the topology of the excipient play a significant role in controlling the crystallization of this API.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies

Prześlij opinię

Twoje opinie są dla nas bardzo ważne i mogą być niezwykle pomocne w pokazaniu nam, gdzie możemy dokonać ulepszeń. Bylibyśmy bardzo wdzięczni za poświęcenie kilku chwil na wypełnienie krótkiego formularza.

Formularz